Títo športovci nás budú reprezentovať v Riu, vlajkonosičkou Barteková

09.07.2016 Celý región

Bratislava 8. júla (TASR) - Slovenský olympijský výbor (SOV) v piatok na svojom 50. valnom zhromaždení schválil zloženie výpravy na olympijské hry 2016 do Ria de Janeiro (5.-21. augusta). Slovensko bude v Brazílii reprezentovať minimálne 52 športovcov v 14 odvetviach, pričom ešte ďalší môžu získať miestenky.

V hre sú ešte ďalší atléti, ktorých kvalifikačný proces sa končí až 11. júla a do 14. sa budú prerozdeľovať voľné miestenky. Šancu majú aj siedmi plavci s B-limitmi, o ich zaradení na hry by mala rozhodnúť Medzinárodná plavecká federácia v príbehu piatka.

Vedenie SOV tak má možnosť ešte dodatočne schváliť ďalších členov výpravy. Menovité prihlášky odošle organizátorom 18. júla, pričom o päť dní neskôr sa športovci zídu na Bratislavskom hrade, kde zložia sľub do rúk prezidenta SR Andreja Kisku. O ten sa postarajú strelec Erik Varga a lukostrelkyňa Alexandra Longová.

Po sľube sa budú športovci aj s realizačnými tímami už postupne presúvať do dejiska hier. Vlajkonosičkou výpravy na slávnostnom otváracom ceremoniáli na štadióne Maracana bude strelkyňa Danka Barteková.

"Na OH je veľmi ťažké sa prebojovať. Aby sa tam športovci dostali, musia patriť medzi svetovú špičku, pre viacerých je to vrchol kariéry. Pre nás ako Slovenský olympijský výbor je účasť vrcholom snaženia, ale aj privilégiom, ktoré si musíme vážiť a užívať si ho. Zároveň musíme vytvoriť z jednotlivých športových osobností jednoliaty olympijský tím a zabezpečiť mu najlepšiu logistiku," povedal vo svojom príhovore prezident SOV František Chmelár.

Návrh zloženia nominácie predniesol člen výkonného výboru SOV a predseda Slovenského atletického zväzu Peter Korčok, ktorý je vedúci výpravy v Brazílii. "Poslednými prírastkami sú tenista Andrej Martin, jeden z dvojice rýchlostných kanoistov v C1 a včera si vybojoval miestenku aj Martin Kučera v behu na 400 m cez prekážky. Šancu majú ešte ďalší atléti a plavci. Myslím si, že na to, že sme už dlho vedeli, že nebudeme mať zastúpenie v kolektívnom športe, je tento počet 52 uspokojivý. Dokonca je to viac ako pred štyrmi rokmi v Londýne," povedal na VZ Korčok.

Počet Slovákov pod piatimi "letnými" kruhmi má už dlhodobo klesajúcu tendenciu. Na prvých hrách v roku 1996 v Atlante sa zúčastnilo dokopy 71 športovcov, o štyri roky neskôr v austrálskom Sydney ich síce bolo vďaka futbalistom, basketbalistkám a vodným pólistkám až rekordných 108, no na ďalších olympiádach išiel počet výrazne dole. V Aténach reprezentovalo Slovensko 64 olympionikov, v Pekingu 57 a na predchádzajúcich hrách v Londýne 2012 už iba 47 športovcov, čo bola historicky najmenšia výprava.

Najväčšie zastúpenie v tohtoročnej výprave budú mať atléti. Miestenku si doteraz vybojovali šestnásti a ďalší majú ešte šancu počas tohtotýždňových majstrovstiev Európy. Hlavným želiezkom v ohni je chodec Matej Tóth, ktorý vlani v Pekingu vybojoval pre Slovensko premiérovú zlatú medailu na majstrovstvách sveta vo svojej najsilnejšej disciplíne na 50 km. Atletické súťaže odštartujú druhý týždeň, v piatok 12. augusta a potrvajú do 21. augusta.

V Riu sa predstavia siedmi rýchlostní kanoisti, meno posledného malo padnúť v piatkovej eliminácii. O miestenku v mužskom kanoe na 1000 m vrátenú Moldavskom, ktorú Medzinárodná kanoistická federácia ponúkla Slovensku, sa uchádzali Matej Rusnák a Vincent Farkaš. Po päť zástupcov s medailovými ambíciami majú strelci i vodní slalomári. Do Ria vyrazia štyria tenisti, k predpokladaným Dominike Cibulkovej, Anne Karolíne Schmiedlovej (obe dvojhra, štvorhra) a Martinovi Kližanovi (dvojhra, štvorhra) trochu nečakane pribudol aj Andrej Martin, ktorý dostal voľnú kartu na štart v štvorhre.

Po tri miestenky majú stolní tenisti, pre ktorých je to rekordná účasť pod piatimi kruhmi, a zatiaľ aj plavci. Je však možné, že Medzinárodná plavecká federácia v piatok niektorého zo sedmičky B-limitárov zaradí na OH. Pred štyrmi rokmi v Londýne sa takto na poslednú chvíľu dostali na hry až štyria. V olympijskom bazéne sa predstavia aj Naďa Daabousová a Jana Labáthová v súťaží dvojíc v synchronizovanom plávaní.

Historicky premiérovú slovenskú olympijskú lukostreleckú výpravu tvoria Boris Baláž a Alexandra Longová. Slovensko bude mať po jednom zástupcovi v piatich športoch. Peter Sagan sa rozhodol vymeniť svoju miestenku za cross country, v pretekoch ne ceste s hromadným štartom sa tak nakoniec predstaví Patrik Tybor. V športovej gymnastike bude súťažiť Barbora Mokošová, pod piatimi kruhmi sa objaví aj jeden vzpierač Ondrej Kružel (nad 105 kg) a nebude chýbať ani triatlonista Richard Varga.

SOV na 50. VZ zároveň schválil disciplinárnu komisiu SOV na XXXI. olympiádu v zložení prezident SOV Chmelár, vedúci výpravy Korčok, generálny sekretár SOV Jozef Liba, zástupkyňa športovcov Barteková, zástupcovia trénerov Róbert Okorocký resp. Radovan Šimočko, vedúci lekár výpravy Branislav Delej.

Schválením prešla aj správa audítora a hospodárenie SOV za rok 2015. Novým členom SOV sa stala Slovenská rugbyová únia (SRÚ). VZ schválilo aj morálny záväzok presadzovať zvolenie žien do orgánov SOV a s pripomienkami aj malé zmeny stanov.

Zoznam slovenských športovcov, ktorých účasť na OH 2016 v Riu de Janeiro schválilo 50. VZ SOV (52):

ATLETIKA (16): Lucia Hrivnák Klocová (800 m), Katarína Berešová (maratón), Dana Velďáková (trojskok), Martina Hrašnová (kladivo), Mária Gáliková, Mária Czaková (obe 20 km chôdza), Iveta Putalová (400 m), Jana Velďáková (diaľka), Anton Kučmín (20km chôdza), Jozef Repčík (800 m), Matúš Bubeník (výška), Matej Tóth (20 a 50 km chôdza), Martin Tišťan a Dušan Majdán (obaja 50 km chôdza), Marcel Lomnický (kladivo), Martin Kučera (400 m prek.)
RÝCHLOSTNÁ KANOISTIKA (7): Denis Myšák, Erik Vlček, Juraj Tarr, Tibor Linka (K4 na 1000 m), Vlček, Tarr (K2 na 1000 m), Peter Gelle (K1 na 1000 m), Martina Kohlová (K1 500 m, K1 200 m), v C1 na 1000 m a 200 m sa ešte rozhodne (Matej Rusnák/Vincent Farkaš)
VODNÝ SLALOM (5): Matej Beňuš (C1), Jana Dukátová (K1), Jakub Grigar (K1), Ladislav a Peter Škantárovci (C2)
STRELECTVO (5): Erik Varga (trap), Juraj Tužinský a Pavol Kopp (ľubovoľná pištoľ a vzduchová pištoľ), Danka Barteková (skeet), Marián Kovačócy (trap - namiesto Zuzany Rehák-Štefečekovej, ktorá je na materskej dovolenke)
TENIS (4): Dominika Cibulková, Anna Karolína Schmiedlová (obe dvojhra, štvorhra), Martin Kližan (dvojhra, štvorhra), Andrej Martin (štvorhra)
PLÁVANIE (3): Katarína Listopadová (100 m motýlik, 100 m znak), Tomáš Klobučník (100 m prsia), Richard Nagy (400 m pol. pr., 1500 m v.sp., 10 km diaľkové plávanie)
STOLNÝ TENIS (3): Wang Jang, Barbora Ódorová, Barbora Balážová
SYNCHRONIZOVANÉ PLÁVANIE (2): Naďa Daabousová, Jana Labáthová (dvojcie)
LUKOSTREĽBA (2): Boris Baláž, Alexandra Longová
CESTNÁ CYKLISTIKA (1): Patrik Tybor (preteky s hromadným štartom)
HORSKÁ CYKLISTIKA (1): Peter Sagan (cross country)
ŠPORTOVÁ GYMNASTIKA (1): Barbora Mokošová (viacboj)
TRIATLON (1): Richard Varga
VZPIERANIE (1): Ondrej Krušel (nad 105 kg)

 

Vyberte región